19 martie 2009

Social Networking or Social Indexing?


Apple a introdus odata cu OS X 10.5 Leopard o functie de back-up incorporat in sistemul de operare, si l-a poreclit Time Machine. Acesta permite utilizatorilor sa vizualizeze modificarile pe care le-a facut pe propriul hard drive, bineinteles cu vechea functie de back-up/restore din perspectiva inovativa, tipic Apple. Nu numai ca hdd-ul a fost indexat pentru cautare prin Spotlight, ci intreaga activitate a user-ului pentru a face posibil restore-ul in orice moment.

Google, indexeaza si el nu numai web-ul ci si cautarile user-ilor...atentie, vorbesc doar de search engine. Iar in ceea ce priveste adevarata "comoara", adica comportamentul utilizatorilor...Google a inceput de cativa ani - si si momentan e in plina desfasurare - sa construiasca o retea sociala, prin care fiecare produs/serviciu tip Google sunt si vor fi legate strans. Recent am inceput sa simtim rezultatele acestui tip de indexari care a inceput sa-si arate prezenta in primul rand prin Friend Connect (deocamdata nu prea folosit la noi, din pacate) si prin Social Bar-ul legat de acesta. Social Bar-ul seamana mult cu News Feed-ul de la Facebook: listeaza utilizatorii noi de pe site-ul respectiv, cei care au adaugat commenturi, link-uri, alte site-uri unde sunt membri (prin Friend Connect), cine s-a alaturat unei retele sau comunitati si asa mai departe.

Dupa ce am inteles acest lucru, ramane esential sa clarificam faptul ca Friend Connect este doar un element minor (desi un pas important) pentru reteaua sociala Google, sau proiectul Google Social App. E minor, pentru ca mai avem Reader-ul, cu feed-urile ce pot fi share-uite cu comunitate, Blogger, care poate atrage bloggeri cu aceleasi domenii de interes, a aparut si Latitude care arata clar cu cine si de unde avea de a face (ma refer la comunitate si comunicatia dintre membrii acestuia), ca sa nu vorbesc de ambitiile Gmail prin Labs ce incepe sa atraga cati mai multi utilizatori, mai nou prin functia de Undo Send (genial). Si daca a venit vorba de Gmail, e important sa intelegem si importanta listei cu contacte, care pana acum era incorporat in serviciul de mail. Saptamana trecuta insa a fost separat de acesta. Motivul? Flexibilitate si simplitate. Simplitatea de a adauga, si mai tarziu a integra aceste contacte in activitatea noastra in ceea mai mare retea sociala construita vreodata...pentru ca toti utilizatorii (si vreau sa subliniez acest lucru: e vorba despre user-i alesi de noi, pentru care le facem public informatiile) sa vada si sa interactioneze cu noi, prin site-urile din reteaua Google. Iar in ceea ce priveste dezintegrarea contactelor din Gmail...e un indiciu clar ca nu aceasta va fi centrul retelei, ci mai degraba - sugestiv si prin denumire - iGoogle. Aici vor aparea update-urile din microreteaua noastra - un fel de Twitter, insa mult mai detaliat - cu link-urile, post-urile, stirile, comment-urile, cu membrii noi si activitatea lor pe celelalte site-uri, canalul-urile YouTube, domeniile de interes si de activitate, Google Chat cu oricare dintre membri, Docs share, Feed share, Google Earth User Photos, si lista va fi lunga daca gigantul va continua in acest ritm.

Apropo, inca nici n-am mentionat proiectul Open ID, de care vor profita mult comunitatile, in viitor, speram cat mai curand. Comunitati, care incep sa fie satuli de retelele sociale si de numarul conturilor pe care le administreaza pentru a accesa anumite site-uri. Inca o bulina rosie pentru Google la acest capitol. Iar daca bulinele se mai aduna, Facebook si MySpace vor avea motive pentru a se teme de gigant, mai ales prin 2010.

Una peste alta...suntem si vom fi indexati, ca si un hard drive prin aplicatia Time Machine. Vom fi o carte deschisa, dar atentie, noi vom selecta cititorii, adica utilizatorii cu care vom impartasi activitatea, respectiv istoricul activitatilor noastre.

Niciun comentariu: