16 martie 2009

WeFollow...Do We?


Am mai vorbit despre hype-ul care inconjoara fenomenul Twitter. S-au intamplat destul de multe de atunci. A aparut Twitter Grader, Twellow si asa mai departe, au inceput sa se raspandeasca aplicatiile offline sau off-the-web, ca Twitterfox, Tweetdeck, Twitterific, etc. Putem afirma ca asistam la un hype justificat pe acest segment.

Ma asteptam ca cei din web2.0sfera internationala sa se apuca si sa profita de acest fenomen. Asa s-a si intamplat. Ieri, a fost lansat oficial site-ul WeFollow, de fondatorul Digg, Kevin Rose. Site-ul permite utilizatorilor sa se inregistreze in maxim 3 directorii (de ex. tech, web 2.0, social media) ca cei care cauta tweeteri dupa domenii de interes, sa le gaseasca "instantaneu" prin intermediul acestui site.

Cateva opinii personale legate de serviciul Twitter directory: in primul rand, prin "instantaneu" ma refer la faptul ca daca utilizatorul se afla in topul 30-50 in directory-ul respectiv, sansele sunt chiar mari sa fie "descoperit" (ma rog, peste 60.000 de followeri, ce mai conteaza una, doua in plus). Cei care nu pica in acest top, chiar n-au cum sa fie gasiti de vizitatori, pornind de la principiul ca nimeni nu va rasfoi 12-15 pagini ca sa te gaseasca. Pe de alta parte, exista si alte site-uri similare, de exemplu Twellow, dar idea e, ca datorita numarului follower-ilor lui Rose, popularitatea si notorietatea site-ului va creste destul de rapid. La acesta contribuie si faptul ca site-ul nu a fost lansat la o conferinta de exemplu ci "doar" pe Twitter si Digg. Ei, cu primul stim cum sta situatia, iar despre Digg, Guy Kawasaki a marturisit recent ca era cel mai signifcant contribuitor la cresterea traficului blogului personal. Bineinteles ca va contribui si asa-numitul "Kevin Rose factor", dar intrebarea ramane daca toate acestea vor fi de ajuns pentru a sustine pe termen lung popularitatea serviciului? Sau va avea nevoie de modificari semnificative? API-uri, soft-uri offline, model de monetizare, si asa mai departe.

Sa nu ma intelegeti gresit, n-am nimic nici cu Rose nici cu conceptul WeFollow. Omul e un geniu si bineinteles oportunist (acest lucru am vazut mai ales la Twitter) si se pricepe si pe partea de engineering. Insa nu mi se pare chiar etic ca ceva sa devina popular doar pentru simplul fapt ca era creat de X si nu de ceilalti. Pe de alta parte, daca site-ul ramane asa cum l-au pornit (clar ca nu va fi cazul) lumea o sa se plictiseasca dupa 20 de minute de navigare. Cel putin eu n-am rezistat mai mult. In ce directie va evolua WeFollow...vom vedea. Va fi oare un rise and fail al lui Kevin Rose?

Niciun comentariu: