7 februarie 2009

20% = Improvement


Angajatii Google au la dispozitie 20-25% din timp sa lucreze pe proiecte proprii. O idee, din care s-a nascut atat Gmail cat si numeroase functii ale acestuia.

Recent Gmail Labs a fost imbogatit cu un development 100% romanesc facut de Octavian Costache, software enginner la Google New York (cu o adresa de mail la Yahoo!, ma rog), in acei 20% din timpul sau de lucru. Idea de Multiple Inboxes mi se pare foarte okey, fiind un mare fan al tehnologiei de wide splitting (si al monitoarelor Dell, seria 20xx), care permite vizualizarea continutului contului in aceeasi fereastra in anumite pozitii (settings/multiple inboxes/positioning).

Google are o abordare mai speciala in ceea ce priveste Gmail, fiind de aproape 5 ani in stadiu de beta si cu aplicatii/functii lansate aproape saptamanal. Cei de la Google nu dorm, clar: functii precum trimiterea SMS-urilor (in State) (in prezent negociaza si cu provider-ii din Europa), text/voice/video-chat, integrare multilaterala (GCal, Docs, Tasks, etc) si asa mai departe. Am o impresie ca lista nu s-a terminat aici si va fi una lunga.

Cum ramane insa cu concurenta? Pentru YahooMail si HotMail (amandoua cu peste 250 de milioane de utilizatori) va fi cam greu sa tina pasul cu Gmail (cu "doar" 100 milioane de utilizatori), iar acesta este subliniata si de faptul ca in timp ce YahooMail a inregistrat o crestere de 2% si HotMail una de 7%, Gmail a atins o crestere de peste 40%. Pornit de la un Labs de 25%, daca tendinta ramane neschimbata, Gmail poate ajunge in 2-3 ani in fata rivarilor sai giganti care investesc anual sute de milioane in "R&D" (Rezultate Daunatoare:)

Felicitari pentru Octavian Costache din partea webolution 3.0!

Niciun comentariu: