13 februarie 2009

Netbook Losses


Am citit recent un articol interesant, gama Business Media Group, despre criza din industria mondiala a calculatoarelor, in care cele mai afectate sunt desktop-urile si bineinteles serverele (in care nu se investeste in timp de criza, ca de ce ar avea firmele nevoie de siguranta si stabilitate pe partea IT?). Analistii estimeaza un declin al vanzarilor de 5,3% (in 2001 s-a inregistrat 5%), dar dupa cum am vazut piata este volatila si imprevizibila, deci nu merita sa ne bazam pe previziuni deocamdata. In plus, merita mentionat faptul ca cei de la Microsoft vor lansa noul sistem de operare doar anul viitor, si multe companii asteapta cu achizitia calculatoarelor pana la aparitia acestuia.

Ca de fiecare data, cineva va avea de castigat, dar cine de data asta? Clar, de PC-uri vom avea nevoie, de mobilitate vom avea nevoie, dar de data asta vom lua in considerare si pretul. Toate acestea se potrivesc descrierii unui netbook, care in ultima vreme a inceput sa castiga teren datorita dimensiunii si pretului in primul rand.

Problema vine insa la partea de profit. Pret mai mic = profit mai mic, si in acest caz nu se mai ia in considerare dimensiunea ca factor care ar influenta costul de productie. Potrivit BMG, Intel (care lucreaza cu o rata de profit de peste 800% pe procesoare, shaaame), va trebui sa vanda de trei ori mai multe cipuri Atom, pentru a obtine aceeasi suma ca in cazul procesoarelor pentru laptop-uri. Pe de alta parte, Microsoft incaseaza 13 dolari pe fiecare licenta netbook, fata de 50 in cazul unui desktop sau laptop.

Daca netbook-urile sunt o afacere buna sau nu, asta ramane de vazut, eu cel putin mi-as dori unu in viitor daca treaba cu WiMax chiar va functiona.

Niciun comentariu: