3 februarie 2009

Monetize Google Earth 5


Cu totii am aflat ca s-a lansat Google Earth 5, impreuna cu Google Mars. Nu trebuie sa mai adaug prea multe. Merita mentionat insa un lucru, si anume o intrebare: cum va ajunge Google sa faca bani din aplicatii de acest gen? Ma refer la Earth, Desktop, Docs, etc. Cu Earth si Maps, modelul de afacere a devenit destul de clar in ultima perioda cu Local Business Ads. Pe de alta parte am ca pana in septembrie 2008, cei de la Google n-au avut o idee clara, cum sa faca bani din imensa investitie in YouTube. S-a rezolvat si acesta, si se lucreaza si in prezent la Stanford la anumite tehnologii de implementare a reclamelor in video-urile uploadate (de voice-stealing sa nici nu mai vorbesc cu ajutorul aplicatiei de pe iPhone).

Cert este faptul, ca Google nu se grabeste si nu s-a grabit niciodata in modul de a monetiza serviciile si aplicatiile proprii, iar in ceea ce priveste felul in care se aduna profitul, exact aceeasi idee. Servicii pentru 50$/an, 90% sunt gratuite si asa mai departe. Prin adaugarea noilor functii la Google Earth, exact acesta se va intampla si cu vechea aplicatie ce se regaseste pe desktop-ul fiecarui utilizator in prezent.

Cum a mentionat Dr. Eric Schmidt in mai multe interviuri, planurile Google si investitiile sunt pe termen lung, de obicei nici nu se gandesc pe termen scurt. Astfel modelul business al Google Earth o sa inceapa sa tinda mai mult spre institutii educationale, scoli si facultati, care vor beneficia mult de noile functii, cat si de hartile editabile din versiunea Pro. (contra cost) Pe langa business ad-uri, acesta va insemna principala forma de monetizare al sistemului. Plus, trebuie sa luam in considerare faptul ca Google ca principalul motor de cautare, cum va ramane suprafata pentru volumul de informatii ce circula pe net, asa Earth va fi suprafata pentru informatiile legate de punctele geografice...si toate acestea absolut gratuite pentru Google (okey, investitii bineinteles, dar fara contravaloare directa).

Oricum, noul Google Earth a primit un update enorm, atat de la NASA, cat si de la BBC sau National Geographic cu informatii despre oceanuri, stele si harti istorice. Eu, personal, astept update-uri la Maps pentru Romania :)

Si sa nu uitam un lucru, legat de cele descrise: informatia si accesul la informatie e cel mai valoros lucru momentan...la care Google are acces gratuit si nelimitat. Oare merita investitia?

Niciun comentariu: