10 februarie 2009

Mobile Reader Conquer


Intr-un post anterior am vorbit despre pierderile realizate de NY Times datorita migrarii utilizatorilor la mediul online de la cel offline. In postul de astazi o sa vorbesc despre profitul si vizitatorii "adusi" de versiunea mobile al gigantului de stiri din NYC.

Am citit numeroase articole despre colapsul mediei offline, mai ales al ziarelor si revistelor in ultima perioada. Am observat si faptul ca numeroase reviste au trecut online si au renuntat la versiunea tiparita datorita ineficientei si pierderilor acumulate. Totodata au aparut si reader-ele care favorizeaza acest transfer - as aminti printre altele Kindle-ul de la Amazon care se asteapta la un update in zilele urmatoare.

Cei de la NY Times n-au pierdut timpul cu asteptarea pentru update-uri, etc. Pur si simplu au scos o aplicatie pentru a vizualiza continutul paginii in format mobile, bineinteles pentru iPhone. Daca a fost o miscare buna sau nu pentru NYT, asta ramane decizia voastra, merita mentionat insa ca numarul afisarilor a crescut de la 500.000 (ianuarie 2007) la 30.000.000 (decembrie 2008), si majoritatea acestora se datoreaza aplicatiei mobile.

Singura problema ramane conexiunea 3G (stam naspa la acest capitol) si Wi-Fi (si mai rau). Solutia vine insa de la Site Saver care contra sumei de 1.99$ descarca pagini intregi, stiri in format mobile, etc. Mi se pare o idee buna, mai ales inainte sa mergem la un drum mai lung, ca sa avem actualitatile in buzunar.

Stirile nu vor muri niciodata, clar! Oamenilor le place sa citeasca, sa afle ce se intampla in jurul lor, sa discute, sa comenteze etc. Ramane de vazut insa mediul prin care acestea vor ajunge la cititori/utilizatori. Parerea mea este (si nu trebuie sa fi geniu sa observi aceasta tendinta) ca in 2-3 ani doar cei mici vor ramane la versiunea offline, restul se vor alatura mediului online, si nu in ultimul rand datorita poluarii imense generate de tiparirea revistelor si ziarelor.

Niciun comentariu: