25 ianuarie 2009

AdSense Competition Research


Scenariul e pe cat se poate de simplu: avem o firma care se ocupa cu comercializarea/fabricarea unor produse, sau prestartea unor servicii. Inaintea sau putin dupa pornirea afacerii trebuie sa facem cat mai rapid o analiza a competitiei pe segmentul respectiv. Cat mai rapid, inseamna in cazul nostru maxim 7-8 zile. Atat ne sta la dispozitie pentru a afla de cei mai duri competitori pe segmentul online.

Ce avem de facut? In primul rand cu contul nostru Google (GMail de ex.) incepem un blog pe Blogger, in care ne apucam sa scriem diferite articole (daca se poate cat mai scurte) despre domeniul in care operam. Nu va fi mare minune, avand in vedere ca trebuie sa avem habar despre ocupatia firmei, asa ca trebuie doar sa capata o forma scrisa ideile pe care le avem in cap. Dupa 6-8 articole, e timpul sa adaugam codul AdSense pe blog (conceput original pentru posesorii site-urilor small&middle, pentru a le crea posibilitatea de castig din reclame fara implicarea agentiilor de online media), si sa cerem aprobare din partea Google, care va sosi in minim 1-2 ore (cazul meu), max 48. De aici nu avem nimic de facut, doar sa scriem articole cu etichete bine pozitionate. Ma refer la cuvinte, care in mod cert vor atrage AdWords-urile concurentei. Bineinteles avem nevoie de putina gandire analitica in acest sens si de studierea cuvintelor cheie cele mai frecvent utilizate in domeniul respectiv.

In ultimul pas nu ramane nimic de facut, doar adaugarea acestora (decizia e a bloggerului) la sectiunea de filtre in contul AdSense (doar n-o sa facem reclama pentru concurenta). Atat de simplu si intuitiv. In 2-3 zile putem avea intreaga lista a concurentei pe segmentul online (avand in vedere ca cei care intra pe aceasta nisa, 90% ca o sa faca reclama AdWords pentru a-si popularaiza business-ul) in fata noastra gratuit (normal un studiu de piata ne-ar costa cateva mii de lei), si cu ajutorul unui specialist in AdWords putem analiza si strategia de online marketing al companiilor respective.

Niciun comentariu: