20 ianuarie 2009

Google Job Interview - Part 2


Dupa postul anterior am primit cateva mail-uri si intrebari legate de procesul de intervievare la Google. Multi m-au intrebat daca doar recruiterii sunt atat de politicosi? Pai...nu chiar! De exemplu am vorbit de cateva ori cu Google Industry Manager (pe fiecare tara sau regiune exista doar unul, si reprezinta cel mai inalt nivel al hierarhiei la Google Europe), si de exemplu cand am stabilit o conferinta prin telefon, si a intarziat cam 6-7 minute, de 2 ori mi-a cerut scuze, si m-a rugat sa fiu intelegator ca are mult de facut (!!!). La fel, cand eram in office-ul din Budapesta. M-a intrebat de drum, daca vreau sa mergem sa mancam ceva, sau daca mi-e sete (aveau pahare si apa plata sub label-ul propriu:) si asa mai departe. Subliniez, nu cei de la HR sau recruiterii, ci Industry Manager-ul de la Google.

Sa continuam!

6. Pregatiti-va pentru proiecte online, pe care trebuie sa le rezolvati prompt, in cateva minute in fata Strategist-ilor de la Google, care nu-s interesati de rezultat ci mai degraba de modul in care abordati tema, firul pe care porniti, si cum mergeti mai departe. De multe ori nici nu va lasa sa terminati si nu neaparat pentru nu sunteti competenti.

7. Sa nu va stresati :) ...si dormiti cat mai mult inaintea interviului/testului. Eu am reusit sa dorm 11 ore, dar nu era de ajuns.

8. Cand primiti materialul de la Google, din care trebuie sa va pregatiti, apucati-va din timp. Desi nu pare a fi mult, necesita timp, si veti gasi o groaza de submeniuri si articole legate de subiect. Pe de alta parte daca nu va faceti notite...nici nu mai merita sa pierdeti timpul cu cititul. Eu personal, pentru interviul si proiectul cu Industry Manager-ul si Basak Tamar (Head of New Market Operations - dansa conduce si operatiunile Google Romania momentan) am avut in total peste 1800 pagini de parcurs.

9. In afara de ceea ce primit de la Google, cititi tot ce se poate legat de subiect. Cautati articole, blog-uri, site-uri si carti legate de acesta. Stiu ca pare cam absurd, dar in cazul in care nu treceti de vreun interviu, totusi veti ramane cu o experienta si o baza de date de nepretuit. Oricum, nu picati la interviul de la Carrefour, Sales Assistant (n-am nimic cu ei, respect pentru cei care muncesc), ci e vorba de Google (#1 Employer 2008 - Forbes). Daca vi se alege CV-ul (cum am mai mentionat, primesc in general 1,2 milione anual) si sunteti contactati, inseamna deja ca nu ati trait degeaba :)

10. Inainte de interviu (si asta e intre TOP 3 Cele mai importante sfaturi!), sa va pregatiti si sa aveti o cunoastere profunda a pietei in care veti opera. Ma refer atat la statistici cat si la trend-urile care apar in tara respectiva la capitolul web 2.0 si search marketing. Conteaza foarte mult pentru Google acest fapt (din asta traiesc ei daca nu ati realizat pana acum - AdWords = profit, Search Engine Data = valoare de nepretuit).

11. Daaaa...office-urile Google sunt exact ca si pe pozele care circula pe net, nu sunt doar povesti, insa se mai si lucreaza :)

Intr-un post viitor va fi detaliat si structura acestora, si modul in care au fost construite, iar daca mai apar nelamuriri legate de procesul de interviu, raspunsurile la acestea se vor concretiza intr-un part 3.

Niciun comentariu: