4 ianuarie 2009

Social Search


Cum toti suntem martori ai unei tranzitii de la web 2.0 la web 3.0, nici searching-ul nu va ramane neschimbat in viitor. Google a pus bazele cautarii conventionale (printr-un model total neconventional), si a reusit sa ajunga lider pe acest segment datorita eficientei algoritmurilor. Intrebarea ramane insa, daca va fi capabil sa tina pasul cu trend-urile dictate de useri, si anume: Social Search.

Pe acest segment, evident ca Facebook are cel mai mare potential (deocamdata), cu o crestere de 70% al numarul utilizatorilor in 2008. Pe de alta parte, daca Friend Connect va deveni un succes (si peste hotare incepe sa fie destul de raspandit), atunci va fi clar ca si acest razboi va fi castigat de Google, care recent a lansat printre altele, serviciul Search Wiki, contribuind astfel la fenomenul din titlul postului.

In viitorul apropiat, utilizatorii nu se vor multumi de informatii simple, aduse in fata lor de un search engine, ci vor sa afle cat mai mult despre subiectul cautat: de exemplu despre un album - cine l-a download-at din lista lui din MySpace sau Facebook si ce parere are despre el, o lucrare - cine l-a mai citit din friend network-ul propriu, cine mai este interesat de acel subiect, o locatie turistica - cine dintre prieteni l-a vizitat, sau cei care au fost acolo cu ce impresii au ramas, etc.

In concluzie: useri sunt, platforma exista, ingineri la Google sunt, site-uri social media sunt la gramada...ce mai asteptam?

Niciun comentariu: